arena zagreb arena zagreb
Događanja



Obavijesti
Početna   >   Događanja   >   Glazbena događanja   >   Andrea Bocelli   >

Andrea Bocelli

29.11.2014

 Proslavljeni talijanski tenor i istinska svjetska glazbena zvijezda Andrea Bocelli održat će svoj veliki solistički koncert pred zagrebačkom publikom 29. studenog 2014. u Areni Zagreb
 
“Čovjek samo srcem dobro vidi“, citat iz „Malog princa“ francuskog književnika Antoinea de Saint-Exuperyja mogao bi biti istinski životni moto genijalnog Bocellija i njegove iznimne karijere koja je krenula iz Toskane i obišla cijeli svijet, te postojano traje već više od dva desetljeća.
 
Nakon što se u Zagrebu u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ po prvi puta predstavio još 1999. uz Orkestar opere iz Cagliaria i dirigenta Lorina Maazela, te potom 2005. također održao operni gala koncert  u pulskoj Areni,  Bocelli se napokon ponovno vraća pred hrvatsku publiku.
“Kad bi Bog pjevao, zvučao bi gotovo kao Andrea Bocelli!” rekla je jednom prigodom o Bocelliju Celine Dion, a poznata pjevačica nije jedina koja je javno veličala njegov upečatljiv i gotovo savršen glas, sa širokim pjevačkim rasponom. Ovaj karizmatični pjevač uz mnogobrojne obožavatelje zaista kontinuirano uživa veliku naklonost kolega glazbenika, ali i poštovanje glazbenih kritičara.
 
.....
Andrea Bocelli rođen je u Toskani, iz koje su potekli poznati kompozitori Puccini i Mascagni, a odrastao je u malom mjestu pored Pize, uz punu podršku svoje obitelji u svojem životnom opredjeljenju za glazbu. Koliko god obožavao svirati klavir i flautu, s godinama je Andrea Bocelli otkrio da je za njega najsavršeniji instrument upravo njegov vlastiti glas. Dok je studirao pravo na univerzitetu u Pizi, nastupao je kao pijanist u lokalnim klubovima kako bi uspio paralelno steći glazbenu naobrazbu kod renomiranih profesora. U vrijeme uzleta pop glazbe, Andrea Bocelli je napravio zaokret u svojem glazbenom odabiru i upustio se  u različite komercijalne i pop glazbene projekte, ali nikada nije zapostavio svoju strast prema klasičnoj glazbi i operi. Upravo je ta dualnost oblikovala njegov osebujan glazbeni stil i način interpretacije koji se temelji na opernom pjevanju, ali progovara puno široj publici.
Bocellijeva svjetska karijera započela je godine 1994. kada je pobijedio na festivalu u San Remu s pjesmom  “Il Mare Calmo della Sera”. Nedugo nakon ovog uspjeha, pripala mu  je prva velika uloga  u Verdijevoj operi „Macbeth“, da bi tog Božića već pjevao “Adeste Fideles” za Papu Ivana Pavla II i ispred nekoliko desetina tisuća vjernika na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.
Nakon ovakvog početka, Bocellijeva se karijera razvijala nezaustavljivom brzinom – primio je mnogobrojna svjetska glazbena priznanja i nagrade, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je paralelno držao prvo, drugo i treće mjesto američke nacionalne top ljestvice klasične glazbe, bio je nominiran za  prestižnu nagradu Golden Globe Award, te također i za Oscara, a 2010. je dobio i svoju zvijezdu na hollywoodskom šetalištu slavnih „Walk of Fame“. Pjesma “Con Te Partiro“ koju je kasnije snimio u duetu sa Sarah Brightman pod nazivom “Time to Say Goodbye” nije se skidala sa svjetskih top ljestvica mjesecima, te ostaje i dalje jedna od najpopularnijih pjesama svih vremena i hit na svim kontinentima.
Bocelli je tijekom karijere nastupao na najistaknutijim svjetskim pozornicama među koje se ubraja  Carnegie Hall, Kolosej u  Rimu, opere u Sydneyu i Berlinu, te Central Park u New Yorku, a svakako je jedan od njegovih najzapamćenijih nastupa i onaj u Sao Paulu u Brazilu,  kada je pjevao ispred više od stotinu tisuća obožavatelja.
 
Iako su često dijelili pozornicu i nastupali zajedno, danas je Andrea Bocelli postao daleko popularniji od svojih starijih kolega poput José Carrerasa i Placida Dominga, a mnogi  ga uspoređuju i s Carusom i Sinatrom, zbog njegovog utjecaja na suvremenu i popularnu glazbu. 
 “Mislim da čovjek ne može sam donijeti odluku da postane pjevač. Tvoja publika i reakcije ljudi koji te slušaju odlučuju o tome,“ tvrdi Andrea Bocelli, koji za sebe kaže da je zapravo „moderan, ali istodobno staromodan tenor“.
Bocellijev je 14. po redu studijski album “Passione“ objavljen početkom protekle godine dirnuo njegove fanove interpretacijama bezvremenskih i najljepših ljubavnih pjesama, uz posebne duete s Jennifer Lopez, Nelly Furtado i trubačem  Chrisom Bottijem.  Uslijedio je i aktualni live album „Love in Portofino“ koji je objavljen i kao DVD.
Andrea Bocelli se danas može pohvaliti s više od 80 milijuna prodanih nosača zvuka,  a uz pjevanje, ovaj se karizmatični Talijan također dokazao i kao vrsni tekstopisac i glazbeni producent.
 
..........
 
Neupitno je da nam 29. studenog u Arenu Zagreb stiže jedan od najomiljenijih svjetskih tenora, te da hrvatsku publiku, s predstojećim koncertom Andree Bocellija  očekuje istinski glazbeni spektakl! Organizatori koncerta najavljuju da Bocellijeve obožavatelje uz njegove jedinstvene interpretacije popularnih opernih arija, velikih hitova i evergreena s aktualnih albuma „Passione“ i „Love in Portofino“ očekuje i vrhunska glazbena produkcija, te niz glazbenih iznenađenja!
 
Ulaznice za ovaj koncertni spektakl u prodaji će biti putem sustava Eventim te na svim prodajnim mjestima Tiska i Tisak Media centra od 24.travnja 2014. Cijene već od 240 kuna.
Internet prodaja ulaznica:  www.andreabocelli.com/tickets  i  www.eventim.hr