Događanja   >   Ostala događanja   >   Ansambl LADO   >

Ansambl LADO

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO najavljuje posebni kulturni spektakl u Areni Zagreb. Do sada najveći hrvatski koncert predstavnika najljepše hrvatske glazbene i plesne tradicije pod sloganom Čuvajmo naše blago očekuje nas 3. lipnja u 20 sati. Posjetitelji će po prvi puta u Zagrebu imati prilike uživati u najmodernijoj glazbeno scenskoj čaroliji ikad viđenoj kad je ansambl LADO u pitanju.
 
LADO će Zagrepčanima, na do sada najvećoj hrvatskoj pozornici kulture predstaviti potpuno novi cjelovečernji program Ispod duba stoljetnoga. Novi program prikazuje neke od koreografija koje su nagrađivane kako na domaćim, tako i na inozemnim natjecateljskim festivalima, kao i koreografije koje na repertoar Ansambla LADO prvi put donose pjesme i plesove Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu. Ovim programom Ansambl LADO najavljuje svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa pripremljenog za svoju vjernu publiku.
 
 
Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Ulaznice.hr i Eventim.hr po cijeni od 320, 230, 140, 130 i 100 kuna. Ulaznice za učenike, studente, umirovljenike i članove KUD-ova već po 80 kn.



 
 
«Ispod duba stoljetnoga»  popis točaka programa
 
Prvi dio:
 
1. Ispod duba stoljetnoga krade Veles mladog Boga – pjesme i plesovi karlovačkog Pokuplja
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbena obrada: Marko Robinić
 
2. Baška j' malo selo – kanti i tanci mjesta Baška na otoku Krku
Koreografija i glazba: Goran Knežević
 
3. Na Hati – pjesme i plesovi Hrvata sjevernog Gradišća
Koreografija: dr. sc. Ivan Ivančan
Glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan, Siniša Leopold
 
4. Gradišćanske jačke
Scenski postav: Stjepan Perko
Glazbena obrada: Marijan Makar
 
5. Preko Drave – plesovi Hrvata iz mađarskog dijela Podravine
Koreografija: Ivan A. Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar
 
6. Vijalo se šibje vibje – hommage mome ocu (molvarske pjesme i plesovi)
Koreografija: Andrija Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar
 
 
 
 
 
 
 
Drugi dio:
 
1. Kolovođo, diko naša – pjesme i plesovi Hrvata iz Boke kotorske
Koreografija: Andrija Ivančan
Glazbena obrada: Marijan Makar
 
2. Kreni kolo – posavske pjesme i plesovi
Koreografija: Gordan Vrankovečki
Glazbena obrada: Mirjana Crnko, Zoran Jakunić
 
3. Op đikac, naš je Lapac – pjesme i plesovi iz Like
Koreografija i glazba: dr. sc. Ivan Ivančan
 
4. Plesovi sutlanskog kraja
Koreografija: Senka Jurina
Glazbena obrada: Zdravko Završki
 
5. Zelinski mužikaši
Glazbena obrada: Alan Kanski
 
6. Mi jim ne bumo sveču držali – fragmenti međimurske svadbe
Koreografija: Goran Knežević
Glazbena obrada: Dražen Varga
 
 
O ANSAMBLU LADO
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.
 
LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.
 
Skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.
 
Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malenog prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama…
 
Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60 godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.