Londonski simfonijski orkestar i Valerij Gergijev

Jedan od najboljih svjetskih orkestara današnjice, Londonski simfonijski orkestar, pod ravnanjem karizmatičnog maestra Valerija Gergijeva, nastupio je u Areni pred 11 000 ljudi, i time označio prekretnicu u organizaciji koncerata klasične glazbe u Hrvatskoj.

Ovaj prestižni svjetski orkestar koji već više od sto godina okuplja vrhunske glazbenike Velike Britanije, Europe i svijeta, zagrebačkoj se publici predstavio remek-djelima klasične glazbe iz opusa Rahmanjinova i Prokofjeva. Iako je izbor programa bio rizik za organizatora (Koncertna direkcija), Simfonijski plesovi (Rahmanjin) i Peta simfonija (Prokofjev) pokazao se kao odličan izbor kojeg su gledatelji nagradili dugotrajnim pljeskom i pozivom na bis.
Ovo je prvo zagrebačko gostovanje jednog od najboljih svjetskih orkestara nakon 32 godine, a maestro Gergijev posljednji je put nastupao u Zagrebu 2004. Koncert je dio mini turneje koja, uz Zagreb, obuhvaća Beograd, Budimpeštu i Vilnius.

Gergijev je glavni i umjetnički direktor petrogradskog Marijanskog teatra, najstarije ruske operne i baletne kuće, te šef dirigent Londonskog simfonijskog orkestra, kao i glavni gost dirigent Metropolitan opere.

Osim po čuvenim koncertima, LSO je poznat i po snimanju filmske glazbe, od čega se posebno ističe ona u filmskim ostvarenjima o Harryu Potteru.