Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009

 






















Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009 održano je u Hrvatskoj, na 6 lokacija – Osijek, Varaždin, Zadar, Split, Poreč i Zagreb. Započelo je 16. siječnja 2009. utakmicom u Splitu, a završilo 01. veljače velikim finalom između Francuske i Hrvatske u tek otvorenoj zagrebačkoj Areni.
Francuska je osvojila zlato, što nije iznenađenje nakon njihovog osvajanja zlata i na olimpijskim igrama u Pekingu prošlog ljeta. Hrvatska je sa samo jednim porazom na turniru zauzela drugo mjesto, a Poljska treće , pobijedivši u posljednjem susretu Dansku.
Neizvjesno, brzo i napeto finale je odigrano pred prepunom Arenom, u kojoj je preko 15.000 hrvatskih navijača stvorilo atmosferu za pamćenje. Titulu najboljeg svjetskog igrača osvojio je Igor Vori. Nakon finala rukometaši su svoj veliki uspjeh proslavili na glavnom zagrebačkom trgu sa navijačima uz zaštitnu pjesmu reprezentacije „Morska vila“ Marijana Bana koja se orila diljem Hrvatske nakon svake pobjede naše reprezentacije. U dva tjedna turnira cijela je zemlja živjela za rukomet, pa su popularne „kockice“ i razni navijački rekivziti i zastave preplavili lijepu našu.
Na dvotjednom turniru odigrano je sveukupno 110 utakmica, sa završnom brojkom od 6090 pogodaka.