arena zagreb arena zagreb
O Areni



Obavijesti
Početna   >   O Areni   >   Povijest   >

Povijest

Najveća sportska arena u Hrvatskoj, Arena Zagreb, sagrađena je 2008. godine za potrebe održavanja 21. Svjetskog rukometnog prvenstva. Zbog svoje ljepote, funkcionalnosti i važnosti, ova grandiozna građevina postala je novi arhitektonski simbol grada Zagreb.
 
Projekt je nastao u suradnji Republike Hrvatske, Grada Zagreba i građevinske tvrtke Ingra. Realiziran je prema koncepciji javno-privatnog partnerstva – modela koji je u svijetu jedan od glavnih pokretača razvoja gradova i provedbe kapitalnih projekata, međutim novog principa izgradnje u Hrvatskoj. Koncepcija se pokazala kao vrlo uspješan model financiranja ključnih urbanih investicija. Važnost ovakve građevine za Zagreb, regiju, ali i za cijelu Hrvatsku je gotovo neprocjenjiva, s obzirom na njen kapacitet, multifunkcionalnost i tehničku opremljenost.
 
Koncerti vrhunskih svjetskih glazbenika i velike sportske manifestacije koje je do sada bilo gotovo nemoguće organizirati u Hrvatskoj, napokon su dobile i više nego prikladan prostor. Dokaz tome je i kalendar događanja u Areni za 2009., 2010., 2011. i 2012. godinu na kojem se već sada nalaze rezervacije termina za mnogobrojne koncerti u sklopu svjetskih turneja najpoznatijih glazbenika.
 
Izgradnja Arene započela je 21. srpnja 2007. godine i trajala je ukupno 503 dana.
 
Prvi događaj organiziran u Areni bila je prijateljska utakmica rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije, 27. prosinca 2008. godine, u kojoj je reprezentacija Hrvatske pobijedila. Hrvatske reprezentativce bodrilo je tada u Areni Zagreb 15.200 navijača.
 
Arena Zagreb službeno je otvorena 17. siječnja 2009. godine spektakularnim koncertom poznate hrvatske rock grupe Prljavo kazalište, na kojem se okupilo 22.500 posjetitelja.